Nulák


Školní rok začal pro studenty 1. ročníků SPŠE už na konci srpna seznamovacími kurzy Nulák, které pořádáme již 24 let. Letos jsme odvezli do krásného RZ Poustky Žihle 264 nováčků. Účelem Nuláku je, aby se studenti seznámili dříve, než zasednou v září do školních lavic, aby se první školní den těšili na nové kamarády. Chceme tak našim studentům ulehčit proces adaptace na střední školu.

Co se dá na Nuláku zažít? Program seznamovacího kurzu je sestaven tak, aby každý student měl šanci vyniknout, mohl ostatním ukázat, co umí, aby se začlenil do kolektivu, kde není místo pro šikanu. Celý kurz je propojen tématem osidlování nového kontinentu a studenti v jednotlivých hrách sbírají body pro svoji třídu, která má šanci vyhrát letenky na nový kontinent. Kromě řady seznamovacích aktivit čeká studenty spousta netradičních her, sportovní, vědomostní a kreativní soutěže nebo meditační večer při svíčkách. Během Nuláku se ze studentů stane prima parta, která si na Nuláku dokonce vyrobí svůj třídní erb.

Zpětná vazba opět ukázala, že Nulák má smysl, studenti se seznámí, částečně ztratí obavy z nástupu na novou školu a učitelé mají šanci rychle své studenty poznat v jiném prostředí než ve třídě. Studenti tuto akci velice oceňují a učitele, kteří vidí šťastné studenty, baví Nulák organizovat. Vždyť začátek školního roku může být pro všechny zábavný!

Lucie Charvátová